CoronaLokaal nieuws“De coronacrisis zorgt voor solidariteit”

23 april 2020Camille0
Voedselpakket
Voedselpakket
voedselpakket

Niemand ontsnapt aan de gevolgen van corona. Iedereen werkt zo veel mogelijk thuis, winkels en restaurants zijn gesloten. Het is voor niemand makkelijk, maar kwetsbare personen en gezinnen met weinig financiële middelen worden extra zwaar getroffen tijdens deze crisis. Wijkcentrum De Poort in Geraardsbergen zag al snel dat door het vele hamsteren winkels minder overschotten leverden. De vaste toevoer van de voedselbank was stilgevallen. 

Daarom deed het Wijkcentrum op sociale media een oproep aan de Geraardsbergse handelaars en voedselproducten: “Hebben jullie en stock of voedseloverschot die jullie aan het Wijkcentrum willen schenken voor de voedselbedeling, contacteer dan de medewerkers van De Poort.” Gelukkig kregen ze snel gehoor, en niet alleen van handelaars.

Ook Lindsay Temmerman zag hun oproep en besloot de handen uit de mouwen te steken. Ze vulde een kartonnen doos met alle soorten voeding en levensmiddelen en bracht die binnen in het wijkcentrum. Maar daar bleef het niet bij. “Ik wou meer mensen betrekken bij het initiatief,” zegt Lindsay.

“Dozen bleven gevuld raken, dus we bleven doneren”

Zo ging de bal aan het rollen. Ze deed een oproep in haar straat om mensen aan te sporen om een beetje meer eten dan nodig te kopen in de supermarkt. Daar kwam veel reactie op: “Meer en meer buren uit de Zavelstraat reageerden. Elke dag zette ik een grote doos buiten en enorm veel mensen doneerden daar voedsel in. Ik kon echt elke week met een volle auto naar De Poort rijden, en dat deed echt enorm veel deugd.”

Het was de bedoeling dat het een eenmalige actie zou zijn, maar meer en meer mensen raakten geëngageerd in het project, zegt Lindsay: “Elke keer als ik met mijn auto naar het Wijkcentrum gereden had, klopte er altijd wel een buurman of -vrouw aan die nog naar de supermarkt geweest was en ook wat extra had gekocht. Dozen bleven gevuld raken, dus we bleven doneren.”

Solidariteit

Ook haar collega Stefanie Norga raakte erbij betrokken. “Ik woon in het centrum van Geraardsbergen, en ik kom door mijn job heel veel in contact met mensen uit een moeilijke thuissituatie. Veel van hen zijn afhankelijk van die voedselpakketten, dus het is belangrijk dat er voldoende is om iedereen te helpen.”

En zo werd ook de Karmelietenstraat betrokken in het project: “Het is prachtig om te zien hoeveel mensen elkaar een hart onder de riem steken. Het valt echt op dat het vaak mensen zijn die zelf wat minder hebben, nog net iets meer geven dan de rest. De solidariteit die bij mensen naar boven komt in moeilijke situaties als deze, is echt onbeschrijflijk,” zegt Stefanie.

Cirkel van angst

Voor zowel Lindsay als Stefanie deed hun project enorm veel deugd. “Ik weiger om te leven in een cirkel van angst, ik wou die angst omzetten in iets positiefs. De maatschappij helpen brengt mij tot rust en op die manier kan ik ook vanuit mijn kot mijn steentje bijdragen,” zegt Lindsay. Stefanie is het daarmee eens: “Het doet deugd om iets goeds te doen en iemand te helpen. Ook Wijkcentrum De Poort was heel blij met ons initiatief.

Wil je zelf ook helpen? Neem dan zeker een kijkje op de Facebookpagina van Wijkcentrum De Poort.

Camille

Geef een reactie

Jouw e-mail zal niet gepubliceerd worden. Noodzakelijke velden zijn gemarkeerd

Login

Register

Already have account?

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Fijn dat u er bent! Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.