CoronaLokaal nieuwsMuziek in tijden van corona: “Het is echt een uitzichtloze situatie”

18 april 2020Camille
https://www.9500-geraardsbergen.be/wp-content/uploads/2020/04/WhatsApp-Image-2020-04-17-at-19.33.05-1280x853.jpeg

Momenteel is het voor iedereen een moeilijke periode. De medische sector vecht aan de frontlinie, mensen die thuiswerken zwoegen met kinderen en kassamedewerkers, rekkenvullers en leveranciers werken zich in het zweet om iedereen te kunnen bevoorraden. Er is amper tijd om uit te blazen en we kunnen niet terugvallen op onze vertrouwde manieren van ontspannen. Terrasjes zijn dicht, theaters gesloten en concerten afgelast. Ook de culturele sector heeft het zwaar. 

Alle Belgische podia, zowel groot als klein, zijn leeg. Meer dan 3.000 concerten van Vlaamse artiesten werden afgelast. Ook die van Jimmy Colman, beter bekend als Jim Cole. Hij is Geraardsbergenaar, levensgenieter maar vooral muzikant in hart en nieren. Colman zag zijn muzikale agenda twee weken na de eerste maatregelen volledig leeglopen: “Normaal gezien is de lente en het begin van de zomer echt een topperiode voor mij. Ik speel op heel wat kleinere festivals en evenementen, maar nu heb ik niets meer om naar uit te kijken.”

 

“Het ziet er echt niet goed uit”

Zowel financieel als emotioneel is het voor Colman momenteel niet gemakkelijk. Niet optreden staat gelijk aan geen inkomen. Toch geeft hij de moed niet op. “Ik ben zangleraar in het Kunstonderwijs, dus ik heb geluk. Mijn inkomen is gegarandeerd, maar de extraatjes van mijn optredens vallen helemaal weg.” Daarnaast ziet hij dat de coronamaatregelen een extreem harde impact hebben op zijn collega’s. “Ik heb geluk dat ik leraar ben. Vrienden van mij leven van hun muziek, en momenteel is dat niet mogelijk. Ook voor geluid- en lichttechnici, eventplanners en podiumbouwers ziet het er echt niet goed uit.”

“Het moeilijkste aan dit alles is gewoon niet weten wat de toekomst brengt. Ik heb een vzw waarmee ik mijn muzikanten en mezelf uitbetaal. Thuis heb ik een studio. Samenspelen gaat niet meer, de facturen blijven komen. Maar we hebben geen enkel idee wanneer we terug op het podium zullen staan. Dit is echt een uitzichtloze situatie.”

 

YouTube-hit

Toch blijft Colman positief. “Gelukkig kan ik thuis ook muziekspelen en brainstormen met mijn muzikanten. We maken filmpjes op Facebook, geven live-concerten vanuit ons kot en proberen er zo het beste van te maken.” Ook zorgt hij elke week voor een streepje muziek voor mensen die in woonzorgcentra en serviceflats wonen. “Door de aanhoudende coronacrisis zijn alle bewoners een beetje geïsoleerd en via muziek worden deze mensen wel bereikt,” zegt Colman, “Ik maak filmpjes en die worden dan afgespeeld op de televisie van de bewoners.”

Jim Cole spreekt echter niet alleen de oudere generatie aan. Een kleine maand geleden nam hij het parodienummer “Thuisblijven” op. Daarmee wilde hij vooral jongeren aanmanen om thuis te blijven en zich aan de maatregelen te houden. En dat lijkt gelukt te zijn. Met meer dan 10.000 views op YouTube is zijn nummer een kleine hit geworden. “We moeten positief blijven en elkaar een hart onder de riem steken. Alleen samen komen we er bovenop.”

Camille

Login

Register

Already have account?

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Fijn dat u er bent! Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.